آیا قیمت برنج افزایش پیدا میکند؟ این سوالی هست، که برای اکثر کشاورزان پیش آمده است.
قیمت برنج ایرانی درجه یک سال گذشته حتی به حدود ۱۸۰ هزار تومان هم رسید اما با اقدامات حمایتی و واردات برنج دولت سیزدهم امسال نرخ برنج در حدود 70 تا 110 هزار تومان است که کاهش بیش از ۳۰ درصدی را نشان میدهد.
طی دو سال گذشته با نوسان نرخ ارز، پای دلالان و واسطه گران به بازار برنج هاشمی و ایرانی باز شد، تا جایی که برخی افراد سودجو احتکار برنج را در پیش گرفتند تا قیمتها روند افزایشی پیدا کند.
همین امر موجب کاهش توان خرید مردم شد، اما دولت سیزدهم با شروع فعالیت خود و اجرای برخی اقدامات حمایتی از جمله حذف دلالان و واسطه گران از خرید برنج ایرانی سر مزرعه باعث شد طی سال جاری قیمت برنج ایرانی کاهش چشمگیری پیدا کند.
اما این امر واکنش کشاورزان را در پی داشت، که با افزایش قیمت همه اقلام مصرفی و حتی دلار، سکه و طلا چرا فقط باید برنج ارزان بماند. کشاورزانی که معمولا جزئه اقشار ضعیف جامعه هستند و همیشه مورد بی مهری قرار میگیرند.
بررسیها نشان میدهد که سال گذشته قیمت برنج ایرانی پرمحصول از ۷۰ هزار تومان شروع میشد و برنج درجه یک هاشمی و طارم شمال بین ۱۲۰ تا ۱۸۰ هزار تومان قیمت داشت.
امسال که کشاورزان با هزینه فراوان محصول خود را برداشت کردند، اما قیمت برنج نسبت به پارسال کمتر است که این خود جای نگرانی و بررسی دارد.
با این حال وزارت جهاد کشاورزی اینطور بیان میکند: تلاش های دولت سیزدهم منجر شد که قیمت برنج پرمحصول به ۵۰ هزار تومان و برنج درجه یک داخلی به ۹۰ تا ۱۱۰ هزار تومان برسد.
این بدان معناست که برنج ایرانی در یک سال اخیر نسبت به سال گذشته بیش از ۳۰ درصد کاهش قیمت داشته است و برخی از هموطنان که پیش از این امکان خرید برنج ایرانی را نداشتند اکنون میتوانند برنج ایرانی برای سبد خانوار خود تامین کنند.
در واقع بخش عمده برنج مورد نیاز کشور از محل تولید داخلی تامین میشود و بخش اندکی سالانه از محل واردات تامین میشود، بر اساس آمارهای معاونت زارعت وزارت جهاد کشاورزی، سال گذشته بالغ بر ۲.۲ میلیون تن برنج در داخل کشور تولید شد که برای تنظیم بازار این محصول و کاهش قیمتها ۱.۸ میلیون تن برنج پاکستانی و هندی وارد کشور شد که همین میزان واردات باعث کاهش قیمت برنج داخلی شد.
استان گیلان با ۲۳۰ هزار هکتار رتبه نخست، استان مازندران با ۲۱۰ هزار هکتار رتبه دوم و استان گلستان با حدود ۷۰ هزار هکتار رتبه سوم کشت برنج کشور را دارند.
واردات برنج، بخشی از سیاست وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت بازار مصرف و تامین سبد خانوار جامعه است و فقط به میزان کسری بازار و فاصله تولید داخل تا نیاز مصرفی کشور انجام میشود؛ البته این میزان واردات در برخی مواقع به دلیل جایگزینی با سایر مواد غذایی یا افزایش قیمتی و دیگر متغیرها از یک دامنه نوسان نسبت به میانگین ۱۰ساله برخوردار است.
گردآوری توسط: https://gilkesht.ir