وجود خانههای پلکانی، منظره زیبا از نمای دور و نزدیک، بالکنهای سرتاسر پر از گلهای رنگارنگ، جنگلهای سرسبز، آبشارهای جاری آب سرد و کوههای بلند، جزئه جذابیتهای منحصربهفرد ماسوله بحساب میآید، که قطعا شما را عاشق خود خواهد کرد.
آب و هوای عالی در همه فصلها، مردم خونگرم و مهماننواز، فضای گردشگری زیبا و غذاهای باکیفیت شهر ماسوله گیلان، آنقدر جذاب است که چشم هر گردشگری را به خودش خیره خواهد کرد.
ماسوله زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و همچنین اداره محیط زیست استان گیلان است، و جزئه آثار ملی میراث فرهنگی، تاریخی و طبیعی کشور ایران بحساب میآید.
ماسوله رشت کجاست؟
ماسوله رشت، یا بهتر است بگویم ماسوله فومن از کوچکترین شهرهای ایران به بحساب میآید و در جنوب غربی استان گیلان است. ماسوله در 35 کیلو متری شهر فومن و در فاصله ۶۰ کیلومتری شهر رشت قرار دارد.
جالب است بدانید که فاصله مرکز ماسوله تا مرز استان زنجان حدود ۲ کیلومتر و تا محدوده استان اردبیل یعنی منطقه گیلوان، حدود ۱۰ کیلومتر است.
آدرس دقیق ماسوله گیلان
گیلان، شهرستان فومن، بعد از رسیدن به میدان اصلی شهر فومن، سمت راست یک تابلو نصب شده است که مسیر ماسوله را به شما گردشگران نشان میدهد. برای رسیدن به شهر ماسوله مشکل نخواهید داشت و راه کاملا مشخص است و نگران نباشید. شهر ماسوله در ۳۲ کیلومتری غرب شهر فومن است.
در اطراف شهر ماسوله جاذبههای دیدنی بسیار زبادی مانند: آبشار خربو (خرم بو)، کوه شاه معلم، ییلاق کوربار، ییلاق للندیز، ماکلوان، آبشار توریشوم، قلعه رودخان گیلان و غیره … وجود دارد که گردشگران زیادی را همه ساله به خود جذب میکند.
در حال حاضر وسعت شهر ماسوله، معادل ۱۰۰ هکتار تخمین زده است و از سه جهت شمال، جنوب و غرب به کوهها و از طرف شرق بر درههای سرسبز اشراف دارد.
جاذبههای شهر ماسوله
ماسوله شهری سنتی و قدیمی با خانههای زردرنگ در پسزمینه مه آلود سبز جنگل و کوههای خوشرنگ جزئه محدود شهر هایی است، که با خانه های پلکانی، کوچه و باغهای باریک و پلهپله، تردد هرگونه وسایل نقلیه را غیرممکن کرده است.
پیادهروی شبانه و تجربه قدم زدن در صبحگاه مهآلود ماسوله بهقدری فوقالعاده و زیبا است که نباید بهراحتی از آن غافل شوید.
مشخصات تاریخی ماسوله:
- منطقهای مسکونی با قدمتی از ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ ساله
- جزئه سکونتگاه اولیه و قدیمی استان گیلان
- جزئه مراکز مهم قرن پنجم تا هشتم هجری
- کشف سفالهای آبدار با رنگهای متنوع، متعلق به دوره سلجوقی
- نقطه اتصال زنجان، گیلان و آذربایجان
- جنبش جنگل در برابر تهاجم روسیه و بریتانیا
- تاسیس کتابخانه عمومی ماسوله با هزار جلد کتاب خطی متوان اشاره کرد.
نحوی به وجود آمدن ماسوله چگونه بود؟
یکی از فرضیههای شکلگیری شهر ماسوله به قرن سوم هجری قمری برمیگردد؛ زمانی که «آقاسید جمال الدین اشرف» در حال فرار از طارم بود و «عون بن محمد بن علی»، یکی از همراهان مجروح او به این منطقه پناه آورد.
وی قبل از مرگ از چوپانی درخواست کرد تا او را در همین محل به خاک بسپارد. گفته میشود پس از خاکسپاری عون بن محمد بن علی، چوپانها کمکم گرد مزار او جمع شدند و در گذر زمان، خانهها و بناهایی در آنجا ساختند و کهنه ماسوله بهتدریج شکل گرفت.
برخی نیز بر این باور هستند که پس از مرگ «سالوک معلم» بههمراه دو تن از شاگردانش به نامهای «عین علی» و «زین علی» که از مبلغین دین اسلام بودند، مردم گرد مزار آنها جمع شدند و کهنه ماسوله را شکل دادند.
ماسوله در زمان حکومت فتحعلی شاه قاجار، تحت اختیار ارتش بود و وظیفه ساخت گلوله برای توپخانه ایران را به عهده داشت. در زمان «رابینو»، سرکنسول دولت بریتانیای کبیر در شهر رشت در اوایل قرن بیستم، ماسوله دارای ۵ محله، دو یا سه کاروانسرا، دو حمام و بازاری با ۴۰۰ دکان بود که در زمستانها خالی میماندند.
ساخت و معماری ماسوله گیلان
مانند بسیاری از دیگر نقاط کوهپایهای کشورمان به صورت پلکانی ساخته شده است، که متعلق به دوران زندیه میباشد. مصالح و وسیله های استفاده شده در خانههای پلکانی ماسوله، چوب، سنگ، خشت و گل است. این خانهها معمولا دو طبقه هستند و خانه یک طبقه یا سه طبقه کمتر در این شهر دیده میشود.
به طور کلی دو نوع خانه در ماسوله وجود دارد که عبارتنداز:
قسمت زمستانی: قسمت زمستانی که در زبان محلی با عنوان «سومه» شناخته میشود، اتاق کوچکی است که در عقب خانه قرار دارد و نور چندانی به آن نمیتابد.
قسمت تابستانی: که دارای پنجرههای ارسی چوبی مزین به شیشههای زیبا و رنگارنگ و چند طاقچه جانبی برای ظروف و وسایل است. از این بخش خانه تنها در فصل تابستان استفاده میشود.
ماسوله برای سفرهای گروهی و خانوادگی، کوهنوردی و صعود به قلهها، اقامت چندروزه، گشتوگذار در جاذبههای تاریخی و طبیعی بسیار مناسب است. در نهایت پیشنهاد میکنیم حتما یک برنامه سفر برای رفتن به شهر زیبای ماسوله بچینید و ازش لذت ببرید.
گردآوری توسط: گیل کشت